Quantcast
Channel: Vasttrafik

Vi rustar inför vintern

0
0
De två senaste årens västsvenska vintrar har drabbat kollektivtrafikens resenärer hårt. Västtrafik har därför, tillsammans med Trafikverket, trafikföretagen och kommunerna, gjort den hittills största insatsen för att höja beredskapen.

Fler resenärer och nya färjor

0
0

Hösten 2013 kommer två nya färjor att sättas in i trafik över Göta Älv.

– Vi ser ett växande behov av älvskytteltrafiken. För att ta hand om det ökande resandet behövs nya driftsäkra fartyg som är anpassade för att ta ombord fler resenärer och cyklar, säger Hugo Lepik, affärsområdeschef Göteborgs stadstrafik på Västtrafik.

Appen hittar sms-biljetten snabbt och enkelt

0
0

Har du en iPhone eller Android-telefon?

Missa då inte att ladda hem vår gratis-app "SMS-biljett". Appen hjälper dig att snabbt och enkelt hitta och köpa rätt sms-biljett för din resa. Den minns dessutom vilka dina senast köpa biljetter var och lägger dem så att du hittar dem direkt när du startar den.

Snabbt, smart och enkelt!

Öppna AppStore/Android Market i din telefon och sök efter "SMS-biljett" med Västtrafik som utgivare. Eller klicka på länkarna nedan:

Ny reseplanerare med realtid och andra smarta nyheter

0
0

Nu har vi en ny reseplanerare med en mängd finesser som gör ditt resande lättare. En av nyheterna är realtidsfunktionen, som visar om bussen du tänkt resa med är i tid.

Testa nya reseplaneraren idag!

Den 11 december byter vi tidtabeller

0
0

Tidtabellsskifte den 11 december

Söndagen den 11 december byter vi tidtabeller för alla våra bussar, spårvagnar, båtar och tåg. Förutom att tiderna ändras, så kanske din linje kör en lite annan väg, eller kanske har det dykt upp en helt ny linje som passar dina behov perfekt.
Här kan du läsa om alla nyheter i ditt område. Tänk på att även om din linje inte har några förändringar, så gäller ändå en ny tidtabell. Du kan ladda ner den här, eller hämta den ombord eller i någon av våra Västtrafikbutiker.

Trafiknyheter i Fyrbodal
Trafiknyheter i Göteborg region
Trafiknyheter i Göteborg stad
Trafiknyheter i Sjuhärad
Trafiknyheter i Skaraborg
Trafiknyheter för Västtågen
 

Registrera ditt kontanta mobilkort om du vill köpa sms-biljett

0
0

Från den 1 december måste du registrera ditt kontantkort till mobilen om du vill kunna köpa sms-biljett. Finansinspektionen har beslutat att man måste vara registrerad för att kunna köpa tjänster via mobilen. Du registrerar dig hos din mobiloperatör. Tänk på att registreringen kan ta några dagar att genomföra.
Klicka på din mobiloperatör för att få veta hur du går till väga.

Tele2/Comviq
3    
Telenor   
Telia
Halebop  

Kunder hos övriga mobiloperatörer hänvisas till respektive operatörs hemsida.

Spårvagn 2, 8 och 13 får ny linjesträckning

0
0

Från den 11 december blir det förändringar i spårvagnstrafiken.
Från den 11 december blir det förändringar i spårvagnstrafiken. Positiva förändringar!
2:an kommer exempelvis gå ända till Mölndals Centrum. 8:an kommer köra på kvällarna. Och linje 13 får en ny, bättre sträckning.

Ny mobil hemsida visa dina resmöjligheter

0
0

Västtrafiks reseplanerare kan nås på en mängd olika sätt.

Ett av dessa är i mobiltelefonen. Nu har vår mobila reseplanerare mobil.vasttrafik.se fått en ansiktslyftning och återlanserats i ny form.

Bland nyheterna finns att du i reseplaneraren inte bara kan söka från hållplatser utan från alla adresser i regionen. Dessutom visas eventuella förseningar, inställda turer och symboler för fordonstyp. Och i Nästa tur kan du numera se de tre kommande avgångarna.

Alla som har en mobiltelefon som kan surfa på internet kan använda denna mobilsajt. Du som har en iPhone eller en Androidtelefon kan även ladda hem reseplaneraren som app.


Flygbussen mellan Borås och Landvetter upphör

0
0

Vid årsskiftet slutar Flygbussen att gå mellan Borås och Landvetter flygplats. Efter nyår hänvisas resenärer från Borås i första hand till linje 101 mot Landvettermotet, där man kan byta till linje 511 mot Landvetter flygplats.
Att Flygbussen läggs ner beror på för lågt resande.

Ny avgång Herrljunga-Uddevalla

0
0

Västtrafik har beslutat att utöka tågtrafiken mellan Herrljunga med ytterligare en tågavgång. Tåget kommer att avgå klockan 16.23 från Herrljunga från och med den 9 januari 2012. Vardagar mellan den 11 december 2011 och 8 januari 2012 kommer sträckan Vara-Vänersborg att trafikeras med buss.

Snart berättar vi var kontrollanterna är

0
0

Västtrafik kommer i början av 2012 att börja berätta på hemsidan när och var kontrollerna görs. Samtidigt testas nya regler som gör det möjligt för kunder med registrerade periodkort att få reducerad tilläggsavgift om man glömmer sitt kort hemma.

Kvartstrafik på Alependeln och nytt busslinjenät inför 2013

0
0

Om precis ett år, i december 2012, invigs den nya pendeltågslinjen mellan Ale och Göteborg. Västtrafik har nu beslutat att det blir kvartstrafik redan från trafikstart. Beslut har också tagits om fortsatt planering för ett nytt express- och stombussnät i Göteborgsområdet.

Pris och sms-kod nu också i mobilen

0
0

I veckan har vi släppt en uppdatering till vår mobila hemsida.
Den stora nyheten är att du nu kan se alla priser och biljetter som är giltiga för den resa du sökt fram. Dessutom hittar du rätt sms-kod för att enkelt kunna köpa en sms-biljett.

Jullovet blir test för pilotprojekt

0
0

Det kommande jullovet innebär ett första test av Västtrafiks satsning på anropsstyrd trafik i mindre tätorter och på landsbygden. I ett pilotprojekt blir skolbussarnas turer tillgängliga även på loven genom att kunden ringer och beställer sin resa. Syftet är att ge boende på landet mer och pålitligare kollektivtrafik året runt.

Grattis, i år är jullovet inställt

0
0

Nu kan du som normalt reser med en skolbuss resa med oss även under jullovet. Många turer som tidigare enbart gått på skoldagar går nu även på lovdagar.

Turerna är anropsstyrda, vilket betyder att du måste ringa och beställa din resa i förväg. Fler resmöjligheter alltså, framför allt för dig som arbetspendlar.


Biljettpriserna höjs 8 januari

0
0

Västtrafik höjer biljettpriserna med i genomsnitt 5,5 procent den 8 januari.

Detta beror främst på en allmänt stigande prisnivå och den stora resandeökningen i regionen som ställer fortsatt höga krav på trafiksatsningar.

Åk fyra betala för en

0
0

Från 8 januari utvidgar vi vårt medföljandeerbjudande till våra trogna kunder som reser med periodkort. Ett mervärde för dig som reser ofta med oss. Nu får du som fyllt 20 år och reser med något av våra periodkort ta med tre personer under 20 år utan extra kostnad när du reser på Västtrafiks fordon inom vårt trafikeringsområde. Precis som tidigare kan du som reser med någon av våra en- eller tredygnsbiljetter ta del av samma medföljandeerbjudande.

Nya reseplaneraren kan skicka ett meddelande om något hänt med din buss

0
0

Har du sett vår nya smarta funktion i reseplaneraren? Bevaka resa.

När du hittat den resa du vill göra så kan du trycka på knappen "Bevaka resa", som du hittar till höger nedanför resvägsförslaget, fylla i sms eller e-post och spara. Om ett problem uppstår som gör att din resa inte kan genomföras, eller du blir försenad, så får du ett meddelande om detta.

Tjänsten är gratis. Du kan inte bevaka alla resor ännu utan endast de där vi har så kallad realtidsinformation. Om knappen inte går att trycka på så kan inte just din resa bevakas.

Nya parkeringsplatser och bättre kollektivtrafik underlättar för Torslandaborna

0
0

Nu finns nya busskörfält, pendelparkeringar och det är lättare att planera ditt resande med kollektivtrafiken. Dessutom åker du gratis med kollektivtrafiken de första 14 dagarna. Till din hjälp får du en smart informationstavla och tillgång till gratis p-plats på pendelparkeringen vid Torslandakrysset.

Nu inviger vi nya Landvetter Resecentrum

0
0

Fredagen den 20 januari inviger vi Landvetter Resecentrum. Byggnaden är öppen och luftig med väntsal och kiosk, och är anpassad till de kraftiga resandeökningar som väntas i området. Bussterminalen ligger mellan riksväg 40 och centrum, och har nio hållplatslägen som du når direkt inifrån byggnaden.

Klockan 12.00 på invigningsdagen startar den nya trafiken på Landvetter Resecentrum.

99 av 100 resenärer är nöjda

0
0

De kunder som reser med Västtrafiks Anropsstyrda trafik, i huvudsak färdtjänst- och sjukreseresenärer i större delen av Västra Götaland, är mycket nöjda med sina resor. Det visar den årliga nationella undersökning som branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik gjort. Nästan samtliga resenärer, 99 av 100, uppger att de är nöjda eller mycket nöjda med sina resor.

Nya gater på Nils Ericsonterminalen

0
0

Den 1 februari öppnar åtta nya gater på Nils Ericsonterminalen. Dessa är placerade på anda sidan parkeringsplatsen på baksidan av Nils Ericsonterminalen (mot Kruthusgatan).

Gaterna har nummer 42-49. I första hand kommer linjerna Lila Express, 59, 290, 291 och 600 att gå därifrån. Var alltid uppmärksam på informationstavlorna på Nils Ericsonterminalen så du hittar till din buss.


Nya versioner av SMS-biljett

0
0

Har du upptäckt appen SMS-biljett? En smart app för dig som snabbt och enkelt vill köpa en sms-biljett för att resa med Västtrafik. Välj vilket område du vill resa inom och appen hjälper dig sedan att köpa biljetten.

Vi har nu uppdaterat appen med en ny ikon för att lättare skilja den från vår app Reseplaneraren. Dessutom har vi gjort några mindre textjusteringar.

Appen finns för iPhone och Android och du hittar den i AppStore eller Android Market. Sök efter "Västtrafik" och välj gratisappen "SMS-biljett".

Nypremiär för widget/gadget

0
0

Vår nya version av widget/gadget är nu klar. Widget/gadget är ett litet program som läggs på skrivbordet på datorn (Mac OSX 10.5 eller senare eller Windows Vista/Windows 7).

I vår nya widget/gadget kan du söka resor samt se kommande avgångar från hållplatser. Även om widgeten/gadgeten är en förenklad version av den reseplanerare som finns här på hemsidan så innehåller den realtid, adressök, information om tillgänglighetsanpassning med mera.

Du hittar den nya widgeten/gadgeten på vår sida "Widget, gadget, iPhone, Andorid, i mobilen".

Brist på spårvagnar i Göteborg

0
0

För närvarande råder det vagnbrist i spårvagnstrafiken, vilket innebär att många turer måste köras med enkelvagnar. Vi beklagar att det ofta blir trångt på dessa turer.

Vagnsbristen beror på att många av våra spårvagnar behöver repareras och därför har tagits ur trafik. Teknikerna på Göteborgs Spårvägar arbetar hårt med att laga dessa vagnar, men dessvärre råder det brist på reservdelar så reparationerna drar ut på tiden.

För att vagnbristen ska märkas så lite som möjligt försöker vi nu köra enkelvagnarna på linjer och tider då de påverkar så få resenärer som möjligt.

Reseplaneraren vässas efter kundernas önskemål

0
0

Med cirka 250 000 sökningar om dagen har Västtrafiks nya reseplanerare blivit en uppskattad hjälpreda för många som reser med kollektivtrafiken i Västsverige.

Nu har en förbättrad version av den populära tjänsten lanserats på Västtrafiks hemsida. Uppdateringen är ett resultat av de kundförslag som kommit in sedan introduktionen i november förra året.

Så blir sportlovsresan billigare

0
0

Du har väl inte missat vårt medföljandeerbjudande? Du som reser på ett periodkort, 1-dygnskort eller 3-dygnskort och är över 20 år får utan extra kostnad ta med tre ungdomar under 20 år. Detta gäller på alla Västtrafiks fordon (spårvagnar, bussar, båtar, pendeltåg och Västtågen). Observera att det inte gäller på tåg från SJ, Tågab eller NSB och inte heller på Swebus expressbussar.

Koll på luften i Göteborg

0
0

Med hjälp av en ny app kan du se hur luftkvalitén är i Göteborg just nu. Timme för timme rapporteras det hur luften mår - och du kan direkt göra något åt det genom att gå, cykla eller åka kollektivt och ställa bilen.

Bakom den nya appen står miljöförvaltningen i Göteborg.

Rekordökning för resandet med Västtrafik

0
0

Resandet med Västtrafik ökade med hela 18 procent under 2011, det visar statistiken för hela året som nu är sammanställd. Aldrig tidigare har så många nya resenärer strömmat till kollektivtrafiken i Västsverige. Resandeökningen motsvarar cirka 40 miljoner fler resor med Västtrafik jämfört med föregående år.


Stor satsning på busstrafiken 2013

0
0

Busstrafiken i och kring Göteborg kommer att byggas ut kraftigt för att ta emot de nya resenärer som väntas när trängselskatten införs nästa år. Västtrafiks styrelse fattade idag beslut om trafiksatsningar på totalt 112 miljoner kronor för 2013, varav 80 miljoner ska gå till att utveckla express- och stombusstrafiken och skapa en beredskapsflotta med bussar som snabbt ska kunna sättas in vid behov.

Heden byggs om inom ramen för Västsvenska paketet

0
0

Du har kanske hört talas om Västsvenska paketet, ett av de största och viktigaste infrastrukturprojekten i Sverige. Det innebär bland annat en storsatsning på kollektivtrafiken. Som ett led i detta bygger vi nu om på Heden för att skapa en bättre knutpunkt för smidigare resor för dig som reser till och från Göteborg.
Tisdagen den 6 mars börjar arbetena, som pågår till och med 8 december.

Läs mer om hur det påverkar dina resor

Resenärskampen utvecklar framtidens resor

0
0

Nya bränslen, smartare kollektivtrafik, annorlunda färdsätt med miljötänk - just nu utvecklas framtidens resor. Studenter och forskare vid Chalmers och Göteborgs universitet utmanar varandra i Resenärskampen, en tävling där det gäller att ta fram de bästa idéerna för morgondagens resesätt. Resenären och miljön står i fokus.

Tävlingen håller på fram till den 16 april, och tre årskort hos Västtrafik finns med bland priserna.

Här kan du läsa mer om Resenärskampen

Spårarbeten påverkar påsktrafiken

0
0

Under påskhelgen pågår flera spårarbeten runt om i stan som gör att vagnarna får ta andra vägar.
Från skärtorsdag, den 5 april, kl 22 tills att vagnarna slutar gå på annandag påsk, den 9 april, jobbar vi på olika ställen för att få vårfina spår.
Här ser du hur din linje går under arbetstiden

SJ tar över tågtrafiken efter DSB Väst

0
0

DSB Väst kommer att lämna tågtrafiken i Västsverige om en månad och betalar en ersättning till Västtrafik på 245 miljoner kronor. Det är resultatet av de förhandlingar som Västtrafik fört med DSB Väst sedan bolagets akuta ekonomiska situation blev känd. Ny operatör för tågtrafiken blir SJ.

- Det känns bra att vi kan presentera en lösning där Västtrafiks kunder skyddas från stora störningar i trafiken. Samtidigt kan vi genomföra ett byte av operatör under kontrollerade former och där personalen kan känna sig trygg, säger Leif Blomqvist, styrelseordförande i Västtrafik.

Natturer Skövde–Falköping indragna

0
0

Västtrafik och DSB Väst har beslutat att dra in helgturerna 02.12 på sträckan Skövde–Falköping tillsvidare. På grund av stora problem med bråk och fylla ombord på dessa nattåg kan personalens och resenärernas säkerhet inte garanteras.

Anneberg och Lindome stationer stängda i sommar

0
0

Som du kanske vet pågår mycket arbete inom ramen för det Västsvenska paketet, i syfte att göra kollektivtrafiken bättre. Nu fortsätter vi att bygga för framtidens tågtrafik. I sommar byggs perrongerna på tågstationerna i Anneberg och Lindome ut för att kunna ta emot längre tåg med plats för fler passagerare. Under ombyggnaderna kommer de båda stationerna därför att vara stängda. Istället kör vi ersättningsbussar för dig som reser till och från Anneberg och Lindome under sommaren.

Lindome station är stängd: 9 juni-27 augusti.
Anneberg station är stängd: 21 maj-slutet av augusti eller början av september.


Västtrafiks mobilapp vann guldägg

0
0

Succén för Västtrafiks sightseeingapp fortsätter. I går kväll vann mobilappen som producerats i samarbete med reklambyrån Forsman & Bodenfors guld i den prestigefyllda reklamtävlingen Guldägget.

Angående biljettkontrollen

0
0

I veckan filmades en händelse på en spårvagn där en kvinna hölls kvar på spårvagnen i avvaktan på att polis kom till platsen.

Händelsen har väckt starka reaktioner och många har skrivit inlägg på vår Facebooksida.

 

Klargörande av vår syn på biljettkontrollen

0
0

Vi vill från Västtrafiks sida klargöra vår syn på biljettkontrollen samt de nu aktuella ärendena.

Tack för hjälpen!

0
0

Under drygt två veckor har vår nya hemsida varit tillgänglig att testa. 9.978 personer har tagit chansen att besöka sidan och tycka till. Vi har fått in nästan 200 synpunkter.

Ett par saker åtgärdades direkt, som till exempel att den inte fungerade i en speciell webbläsare, medan andra saker är sådant som vi nu funderar vidare på och ser hur och om vi ska ändra.

Tack för alla synpunkter! Den nya hemsidan kommer att lanseras när vi jobbat igenom synpunkterna och gjort en del ändringar.

Landvetter resecentrum GreenBuilding-certifierad

0
0

Landvetter resecentrum är Västtrafiks första GreenBuilding-certifierade byggnad.

GreenBuilding är ett EU-initiativ som lanserades 2004 för att snabba på energieffektiviseringen i bygg- och fastighetssektorn. GreenBuilding riktar sig till företag, fastighetsägare och förvaltare som vill effektivisera energianvändningen i sina lokaler. I dag har 238 svenska byggnader certifierats enligt GreenBuilding.

Västtrafik lanserar iPad-app

0
0

Nu kan du som har en iPad använda Västtrafiks reseplanerare i din läsplatta.

I dag har Västtrafik lanserat Sveriges första kollektivtrafikapp för iPad. Kartan är i centrum i appen och gör det möjligt att på ett enkelt sätt se hur du kan resa, var hållplatserna ligger med mera. När du hittat den resa du ska göra kan du se priser och köpa en sms-biljett.

Ladda hem appen och upptäck alla dess möjligheter!

Utredning om biljettkontrollen klar


Inställda turer på Kungsbackapendeln

0
0

Den 11 juni–29 juni är Kungsbackapendelns turer på klockslagen xx.02 och xx.32 från Göteborg resp. Kungsbacka indragna. Anledningen är att Lindome station byggs om.

Mina sidor stängs i natt

0
0

Från och med klockan 22.00 i kväll, måndag, till och med tisdag morgon kommer Mina sidor att vara stängda. Detta på grund av en uppgradering.

Under denna tid kommer det inte gå att logga in, registrera kort, spärra kort eller skaffa Autoladda. Det går inte heller att köpa enkelbiljett i reseplaneraren. Det finns sms-biljett för många områden och vi rekommenderar denna som ett alternativ till att köpa enkelbiljett i reseplaneraren under den tid detta inte fungerar.

Så ändras trafiken den 17 juni

0
0

Den 17 juni börjar en ny tidtabell att gälla. Här kan du se vilka förändringar som berör dig.

Problem med Autoladda

0
0

På grund av ett tekniskt fel kan du för närvarande inte beställa eller avbeställa autoladda till ditt Västtrafikkort. Vi arbetar för att lösa problemet så fort som möjligt.

Du som redan har autoladda på ditt periodkort eller din kontoladdning påverkas inte utan ditt kort kommer att autoladdas som vanligt.

Lättare att se saldo och byten i kortläsaren

0
0
Nu blir det lättare att förstå vad som händer i kortläsarna ombord på våra fordon. Tack vare kloka synpunkter från våra kunder har vi förbättrat texterna som visas i displayen.

Nyheter för bussar i Lindome

0
0

I sommar ändrar vi i tidtabellerna för linje 762, 763, 767 samt 768 och förlänger körvägen för linje 760. De nya tiderna och körvägarna är anpassade till Kungsbackapendeln och dess ersättningstrafik.

Framtidens drivmedel för busstrafiken

0
0

Det finns flera vägar att välja mellan när det gäller vilket drivmedel som bussar ska köras med i framtiden. Men varje drivmedel har olika styrkor och nackdelar. Under heldagsseminariet “Bussar, drivmedel och energieffektivitet” den 3 maj, fick deltagarna en bild av läget idag och vart vi är på väg.