Quantcast
Channel: Vasttrafik
Viewing all 335 articles
Browse latest View live

Lägre pris för resa mellan Eklanda och Göteborg

0
0
Resenärer som reser med Västtrafik mellan Eklanda och Göteborg kommer att få priset sänkt med 300 kronor från och med den 20 augusti. Förändringen, som görs på uppdrag av Mölndals kommun, leder till billigare resor för många resenärer.

Bussresan lika trygg som shoppingrundan

0
0
Drygt sexhundra göteborgare har tillfrågats om hur de upplever tryggheten i kollektivtrafiken. Undersökningen visar bland annat att buss-/tågresan upplevs som trygg i lika hög grad som ett besök i ett köpcentrum.

Nu utbildas fler bussförare

0
0
Behovet av fler bussförare är stort. I höst startar en ny utbildning av förare på Bräckegymnasiet i Göteborg.
– Det är oerhört viktigt för oss att få en sån utbildning till Göteborg då vi kommer att behöva rekrytera många nya bussförare när kollektivtrafiken ökar kraftigt de kommande åren, säger Pierre Modini, affärsområdeschef Buss på Göteborgs Spårvägar.

Nya expressbussar gör långa resor bekvämare och miljön en tjänst

0
0
Nu har tre nya expressbussar börjat köras på linje 1 (Lidköping-Skövde-Karlsborg) och linje 5 (Skövde-Lidköping-Trollhättan). Expressbusslinjerna är de linjer där resandet ökar mest i Skaraborg och nu får resenärerna ännu tryggare och bekvämare resor.

Örebro nästa för Kinnekulletåget

0
0
Kinnekulletåget i MariestadNu kan Västtrafiks resenärer åka med Kinnekulletåget hela vägen till Örebro. Den 20 augusti startar trafiken som möjliggör en bättre arbets- och studiependling från Skaraborg och norrut.
- Det här är en mycket positiv utveckling för regionen och särskilt för kommunerna i den norra länsdelen, säger Västtrafiks styrelseordförande Leif Blomqvist.

Dyrare resor mellan Bengtsfors och Årjäng

0
0
Den 1 augusti lanserades en ny laddning på Västtrafikkortet, Kommunladdning Bengtsfors +. Laddningen gäller för resor inom Bengtsfors kommun men även för resor inom hela Årjängs kommun. Numera gäller inte dagens kommunladdning i Bengtsfors för resor över länsgränsen.

Årets stora boknyheter

0
0
Nu är de här. Böckerna som inte lämnar något över till fantasin. I år har vi putsat till innehållet lite extra och hoppas att du ska gilla de nya utgåvorna. Här kan du läsa mer om nyheterna från den 20 augusti i dina hemtrakter.
Tidtabellsböckerna för Göteborg och Partille är försenade från tryckeriet. Den 21 augusti kan du som bor i Partille räkna med att få hem en tidtabellsbok i brevlådan, och den 24 augusti kommer de flesta i Göteborg att ha fått den. För en del kommer det dock tyvärr att dröja ytterligare en vecka innan tidtabellen har nått brevlådan. Tidtabell för respektive linje finns att hämta här på hemsidan, på våra kundservicekontor eller ombord på fordonen.

Stombuss 18 och 19 är här

0
0
Stombussar vid hållplatsDen 20 augusti startar stombuss 18 och 19. Stombuss innebär bekväma bussar med lågt golv, och snabbare resor i och med att man får gå på och av genom alla dörrar.
De går ofta också, var tionde minut hela dagen och en gång i halvtimman i nattrafiken. I Mölndal blir det något andra tider.

Chalmerskortet - bara för dig på Chalmers

0
0
Med Chalmerskortet reser du enkelt med kollektivtrafiken mellan Campus Johanneberg och Campus Lindholmen.
För 200 kronor per termin kan du som är student åka obegränsat på stombuss 16 och Älvsnabbare. Du som är anställd eller doktorand kan resa med kortet i tjänsten.

Surfa trådlöst på bussen

0
0
Visste du om att det numera går att surfa trådlöst i kollektivtrafiken?
På Nils Ericssonterminalen, Lisebergsstationen, Knutpunkt Mölndal, Hedenterminalen och Saltholmenterminalen har det satts upp trådlösa bredbandsnät. Det är för närvarande gratis att använda dessa.
Från den 10 september kommer det även att finnas gratis trådlöst internet ombord på en Orange Express-buss. 

Det ska gå snabbare i Göteborg

0
0
Kollektivtrafikens medelhastighet ligger under 22 kilometer i timmen i centrala Göteborg, men nu ska den höjas.
En omfattande kartläggning har gjorts där bland andra förarna vid Göteborgs Spårvägar fått berätta om var de tycker att framkomlighetsproblemen är som störst. Nu har förslag tagits fram till vad som behöver göras för att kollektivtrafiken ska gå snabbare. Det handlar om nya busskörfält, signalljusprioritering med mera. Förslagen kommer att genomföras de kommande åren.

Västtrafik kan behöva mer pengar från ägarna

0
0
Kollektivtrafiken i Västsverige betalas av resenärerna, av kommunerna och av Västra Götalandsregionen. I år kommer kostnaderna förmodligen att bli högre än budgeterat vilket kan innebära att ägarna, det vill säga kommunerna och Västra Götalandsregionen, får betala cirka 165 miljoner kronor mer i ersättning till Västtrafik än budgeterat.
- Resandet har under det första halvåret ökat med totalt 1,7 procent, vilket är glädjande. Däremot är ökningen lägre än budgeterat. Samtidigt senarelades en planerad prishöjning vid årsskiftet till maj månad. Vi konstaterar också att resenärerna väljer periodladdningar framför värdekorten i större utsträckning än tidigare, vilket är önskvärt. Men det betyder att intäkterna blir lägre för Västtrafik, säger Håkan Bergqvist, vd för Västtrafik.

Vill du också ha egen chaufför i en hel månad för 900 kronor?

0
0
En halv lunch. En tredjedels biobesök. Eller tillgång till egen chaufför som kör dig vart du vill i hela Västra Götaland.
För 30 kronor om dagen får du som är student på Högskolan Väst ett Regionen Runt i 30 dagar, som gäller i hela Västtrafiks område. Och med alla nya turer mellan Uddevalla och Trollhättan får du verkligen valuta för pengarna.

Gratis kollektivtrafik för 75+ i Hjo, Tibro och Karlsborg

0
0
Från och med den 1 november kan alla kommuninvånare i Hjo, Tibro och Karlsborg som fyllt 75 år resa gratis med Västtrafik inom respektive kommun. Redan idag får de över 75 år som bor i Skövde åka gratis i Skövde kommun.
Genom detta hoppas kommunerna att fler äldre ska åka kollektivt istället för att ansöka om färdtjänst.

Dåligt underhåll ger oro för nya problem med pendeltågen

0
0
Pendeltåg som knappt går att köra på grund av dåligt underhåll – under en hel vecka!
– Det är rena u-landsnivån, säger Leif Blomqvist, styrelseordförande för Västtrafik.

Magnus sätter stopp

0
0
En hållplats försvinner. Men varför och vem bestämmer? Möt Magnus Lorentzon, en makthavare när det gäller stoppen längs Göteborgs stombusslinjer.
– När vi tar bort hållplatser beror det oftast på en och samma sak: kollektivtrafiken ska flyta snabbare, säger Magnus Lorentzon som är projektledare på Västtrafik, med stombusslinjerna som specialområde.

Ny metod för kontroll av biljetter prövas

0
0
I slutet av september kommer Västtrafik för första gången att använda en ny metod för kontroller av biljetter.
Metoden kallas hållplatskontroll och innebär att en grupp om 10–15 kontrollanter ombord på spårvagnen i samband med att vagnen stannar vid en hållplats. Alla resenärer kontrolleras och de som saknar giltig biljett får följa med ut på hållplatsen för att få en tilläggsavgift. Kontrollen ombord ska inte ta längre tid än att spårvagnen kan köra vidare inom en minut.
– Det är viktigt att vi prövar nya metoder för att få fler resenärer att betala för sin resa, säger Lennart Löfberg, affärsområdeschef för Göteborgs Stadstrafik.

33 nya skäl att välja bussen

0
0
Miljömedvetna resenärer har nu 33 nya skäl att välja bussen. Buss i Väst, som bland annat kör Bohusexpresserna och Dalslandstrafiken på uppdrag av Västtrafik, har köpt in 33 bussar som lever upp till höga miljökrav. Bussarna kommer främst att köra i Uddevalla och mellan Uddevalla och Färgelanda.
Det är en stor investering som gynnar både resenärer och miljön.

Fler resmöjligheter från Näl och andra förändringar i Fyrbodal

0
0
Vi har lyssnat på era synpunkter. Därför görs en del förändringar i vår trafik i Fyrbodalsområdet.
Från den 24 september kommer det bland annat att bli en nya resmöjligheter mellan Näl och Uddevalla på eftermiddagen. Från Mellerud kommer två morgonturer att avgå fem minuter tidigare, och från Uddevalla förlängs en kvällstur till Vänersborg.

Livet är enklare i Borås – nu kan du ladda kortet via autogiro

0
0
Nu kan alla som reser i Borås prova på att ladda sitt Västtrafikkort via autogiro. Det är både enklare och billigare, alla som använder autogiro får två fria månader på köpet när de använt det nya betalningssättet i tio månader!
Erbjudandet gäller Kommunladdning Borås och Tätortsladdning Borås (vuxen, ungdom och lågtrafik).
Viewing all 335 articles
Browse latest View live